Scade prețul la energie, facturi mai mici pentru români. Schimbarea care pare inevitabilă
Vrând să răspundă schimbărilor din piața energiei, premierul Marcel Ciolacu i-a solicitat ministrului Energiei, Sebastian Burduja, să exploreze posibilitatea scăderii prețului în cadrul Ordonanței de Urgență pentru compensarea facturilor la energie.
Ce spune ministrul Energiei
Cu toate acestea, ministrul Energiei a subliniat că piața energetică este dinamică, iar prețurile nu reflectă mereu o imagine statică.
Vezi și: Curent electric ‘gratis’ in România. Cum a ajuns energia electrică să se dea la preț negativ
În acest context, furnizorii de energie au contracte pe termen lung, iar prețurile se negociază în funcție de evoluția pieței.
Ministrul Burduja a menționat că, în prezent, se desfășoară o analiză tehnică pentru a evalua impactul scăderii prețurilor pe piață asupra consumatorilor.
De asemenea, el a afirmat că Ministerul Energiei va veni cu propuneri pentru eventuale ajustări ale Ordonanței 27, care reglementează compensarea facturilor la energie. Aceste propuneri urmează să fie discutate cu Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE).
Vezi și: Te racordezi gratis la energie electrică. S-a dat legea care te scapă de mii de lei cheltuiți
Ministrul Burduja a asigurat publicul că, în ciuda posibilelor ajustări, clienții vor plăti cel mult cât au plătit până acum.
Plafoanele maxime stabilite de Ordonanța 27 pentru energie rămân neschimbate
Plafoanele maxime stabilite de Ordonanța 27 rămân neschimbate, iar obiectivul principal este să se asigure că facturile românilor rămân stabile sau chiar să scadă.
Ministrul Energiei a precizat că, deși se analizează posibile ajustări, dereglementarea pieței nu va avea loc mai devreme de primăvara anului 2025.
Această abordare are în vedere stabilizarea pieței și prevenirea situațiilor imprevizibile care i-ar putea afecta consumatorii.
Ministrul a subliniat că orice modificare la schema actuală de plafonare trebuie să țină cont de evoluțiile din piața internațională a energiei.
Vezi și: Oamenii de știință produc energie electrică din aer: cum au reușit